Titel

Traditionele veiling van het eerste vaatje nieuwe haring

Organisatie  
Locatie Visafslag, Visafslagweg
Datum Ieder jaar begin juni  bij de start van het Haringseizoen
Tijden  
Omschrijving

Het haringseizoen begint dit jaar op woensdag 5 juni2013. Op die dag start het seizoen met de traditionele veiling van het eerste vaatje nieuwe haring in Scheveningen. Vanaf deze datum zal deze haring overal te koop zijn en zullen de haringparty’s op tal van plaatsen kunnen worden georganiseerd. De haring wordt traditioneel rauw gegeten met of zonder gesnipperde uien en men drinkt er het liefst een glas ijskoude Corenwijn bij. Corenwijn is hele oude jenever, de kleur is wat gelig.

 


Hollandse Nieuwe (ook maatjesharing) is de Nederlandse benaming voor de eerste, jonge haring van het seizoen die geschikt is voor consumptie. Hollandse Nieuwe wordt ook wel maatjesharing genoemd, een verbastering van maagdenharing (maagd, omdat de jonge vis nog geen hom of kuit heeft.
Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet gaan bestaan. In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli. Haring mag dus Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is.
De sluiting van de Noordzee voor de haringvisserij in 1977 noopte Nederlandse vissers en handelaren de bakens te verzetten. Een enkeling beproefde zijn geluk in de Ierse Zee, in de hoop er haring aan te treffen die te vergelijken was met die uit de Noordzee. Denemarken bleek een geschikter alternatief. Deense vissers visten in het Skagerrak op haring die sterk leek op de ‘Hollandse’ maatjesharing. Een aantal vissers en inkopers van verwerkende bedrijven uit Nederland vestigde zich in het noorden van Jutland. De Denen eten geen Hollandse Nieuwe, haring wordt in Denemarken op een andere manier bereid. Nederlandse bedrijven benutten hun knowhow ter plaatse en voerden de kaaktechniek in. In 2007 was Noorwegen het belangrijkste aanvoerland. 80 Procent van de aanvoer is in Noorse handen. Daarnaast hebben Nederlandse bedrijven hun werkterrein in Denemarken en Schotland.

Twee keer zo veel
De haring die nu gevangen wordt als Hollandse nieuwe is in 2008 geboren en er blijkt twee keer zo veel van in de zee te zitten als visserijbiologen hadden verwacht. Ouwehand vertrouwt erop dat de visserijbiologen zullen adviseren tot een hoger quotum en hoopt dat de Europese Unie dat eind dit jaar zal overnemen in een besluit.
De laatste verhoging van het haringquotum dateert van 2004. Daardoor mocht een jaar later 535 miljoen kilo worden gevangen. Sindsdien is dat steeds omlaag gegaan tot 164 miljoen kilo in dit jaar.
Van die 164 miljoen kilo wordt zo′n 30 miljoen kilo verwerkt tot Hollandse nieuwe, de rest wordt verwerkt tot conserven (zure haring, rolmopsen), gerookt (spekbokking), of is voor de export. De consument moet overigens wachten tot 6 juni. Het productschap ziet er nauwlettend op toe dat er geen Hollandse nieuwe wordt verkocht aan de consument voor die datum, waarop in Scheveningen de traditionele veiling van het eerste vaatje plaatsvindt.
Voedingsstoffen
Per 100 gram bevat haring gemiddeld de volgende voedingsstoffen:
- 16 gram vet - 18 gram proteïne (eiwitten) - een reeks vitaminen: A1, B1, B2, B6, B12, C, D en E Calorische waarde per 100 gram: 222 kcal/932 kJ
Het vetgehalte varieert en hangt mede af van het moment van de vangst. Een maatjesharing bevat minstens 16 procent vet, maar 22 procent en meer is geen uitzondering. Het vet van de haring bestaat voor een voornaam deel uit onverzadigde, omega 3-vetzuren. Deze vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en verlagen het risico op hart- en vaatziekten.
Je ziet dat dit dus een hele gezonde delicatesse is

meer info  
 

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief.

Copyright © 2014. Aveco Licht, Geluid, LED All Rights Reserved.